Măsurarea și Optimizarea Pulsului Productivității în Afacerea Ta: Un Ghid Detaliat în 5 Pași

Măsurarea și Optimizarea Pulsului Productivității în Afacerea Ta: Un Ghid Detaliat în 5 Pași

Măsurarea și Optimizarea Pulsului Productivității în Afacerea Ta: Un Ghid Detaliat în 5 Pași

Măsurarea pulsului producției în afacerea ta este esențială pentru a asigura performanțe eficiente și pentru a identifica oportunități de îmbunătățire. În acest ghid, vom explora trei pași cheie pentru a evalua și optimiza productivitatea în mod eficient.

Untitled design 2023 01 05T162435.5181. Analiza Datelor de Performanță:

Prima etapă în evaluarea pulsului producției este colectarea și analiza datelor relevante privind performanța afacerii. Acest lucru include:

a. Colectarea Datelor:

 • Adună cifre de producție, timpul de livrare și orice alte date relevante pentru activitățile cheie ale afacerii tale.
 • Centralizează informațiile din diferite surse, inclusiv feedback-ul clienților și datele operaționale.

b. Utilizarea Software-ului de Analiză:

 • Folosește software specializat pentru a analiza datele colectate și pentru a identifica modele și tendințe.
 • Compară performanța curentă cu obiectivele stabilite sau cu perioadele anterioare pentru a evalua evoluția.

c. Identificarea Tendințelor și Fluctuațiilor:

 • Identifică eventualele creșteri sau scăderi ale performanței și investighează cauzele.
 • Identifică orice fluctuații care ar putea oferi indicii despre eficiența generală a proceselor.

2. Feedback de la Echipă și Monitorizarea Moralei:

A doua etapă se concentrează pe implicarea echipei și pe monitorizarea stării moralei pentru a evalua impactul asupra productivității.

a. Adunarea Feedback-ului Echipei:

 • Desfășoară sesiuni de feedback pentru a colecta opinii de la membrii echipei cu privire la procesele de lucru și resursele disponibile.
 • Identifică posibilele obstacole sau provocări semnalate de membrii echipei.

b. Monitorizarea Moralei Echipei:

 • Utilizează sondaje sau evaluări periodice pentru a evalua nivelul de satisfacție al angajaților.
 • Oferă un canal deschis de comunicare pentru a aborda problemele legate de morală sau de mediu de lucru.

3. Implementarea Tehnologiilor de Monitorizare și Raportare:

A treia etapă implică implementarea tehnologiilor de ultimă generație pentru a monitoriza în timp real și a raporta datele de producție.

a. Tehnologii de Monitorizare a Producției:

 • Folosește senzori IoT și alte tehnologii pentru a monitoriza echipamentele și procesele de producție.
 • Asigură-te că sistemele implementate sunt compatibile cu obiectivele strategice ale afacerii.

b. Generarea Rapoartelor Periodice:

 • Implementează sisteme automate de generare a rapoartelor pentru a urmări eficiența și pentru a evidenția zonele care necesită îmbunătățiri.
 • Folosește aceste rapoarte pentru a lua decizii informate și pentru a eficientiza operațiunile.

4. Evaluarea Eficienței Operative și Resursele Umane:

O componentă esențială a măsurării pulsului producției este evaluarea eficienței operaționale și gestionarea adecvată a resurselor umane.

a. Analiza Eficienței Operaționale:

 • Evaluează eficiența fluxurilor de lucru și identifică eventualele puncte slabe în procesele operaționale.
 • Aplică concepte de Lean Manufacturing sau alte metode de îmbunătățire continuă pentru a elimina pierderile de timp și resurse.

b. Managementul Resurselor Umane:

 • Asigură-te că resursele umane sunt alocate eficient și că personalul este instruit corespunzător pentru sarcinile lor.
 • Monitorizează nivelul de satisfacție și angajament al angajaților, abordând problemele de personal care pot afecta productivitatea.

5. Utilizarea Tehnologiilor Inteligente și Analiza Predictivă:

Implementarea tehnologiilor inteligente și analiza predictivă pot oferi perspective semnificative asupra pulsului producției și pot contribui la anticiparea nevoilor viitoare.

a. Tehnologii Inteligente:

 • Explorează tehnologii precum machine learning și automatizarea proceselor pentru a optimiza producția.
 • Folosește senzori avansați și IoT pentru a colecta date în timp real și a permite decizii mai rapide.

b. Analiza Predictivă:

 • Utilizează analiza predictivă pentru a anticipa posibile probleme în producție și pentru a planifica în consecință.
 • Implementă sisteme de alertare timpurie pentru a preveni eventualele întreruperi în procesul de producție.

Bonus: Program de Feedback și Îmbunătățire Continuă:

Pe lângă acești trei pași principali, implementarea unui program de feedback și îmbunătățire continuă este crucială:

 • Stabilește un program regulat de revizuire și îmbunătățire a procedurilor.
 • Incentivează și răsplătește sugestiile constructive ale membrilor echipei pentru a stimula implicarea și inovația.

Prin aplicarea acestor strategii, vei putea nu doar să măsori, ci și să optimizezi pulsul productivității în afacerea ta. Monitorizarea constantă și adaptabilitatea la schimbări vor contribui la menținerea unei performanțe ridicate și la atingerea obiectivelor stabilite.

https://consultantaproductie.ro/

Imbunatatirea Continua in Productie:

Imbunatatirea Continua in Productie:

Cheia Catre Performanta de Varf

Introducere:

In era afacerilor competitive, imbunatatirea continua in productie devine un aspect esential pentru a mentine performanta de varf. Indiferent de dimensiunea sau domeniul de activitate al companiei tale, adoptarea unei abordari axate pe cresterea continua a eficientei poate aduce beneficii semnificative. In acest articol, vom explora conceptul de imbunatatire continua in productie si cum poti implementa practici eficiente pentru a-ti optimiza procesele si a atinge excelenta operationala.

Beneficiile Imbunatatirii Continue in Productie:

avantaje consultanta productie 1024x662 1Imbunatatirea continua aduce cu sine o serie de beneficii majore pentru companiile din sectorul productiei. Printre acestea se numara:

 1. Cresterea Eficientei Operationale: Optimizarea proceselor conduce la o crestere a eficientei, reducand timpul si resursele necesare pentru a finaliza sarcinile.
 2. Calitatea Produselor si Serviciilor: Prin identificarea si eliminarea deficientelor, imbunatatirea continua contribuie la cresterea calitatii produselor sau serviciilor oferite.
 3. Reducerea Costurilor: Identificarea si eliminarea risipei de resurse duce la o reducere a costurilor operationale, contribuind la cresterea profitabilitatii.
 4. Motivarea Angajatilor: O cultura a imbunatatirii continue implica angajatii in procesul de luare a deciziilor, stimuland motivatia si implicarea lor activa.

Implementarea Imbunatatirii Continue: Pentru a pune in practica un proces eficient de imbunatatire continua in productie, urmatoarele etape pot fi esentiale:

 1. Evaluarea Proceselor Curente: Identificarea punctelor slabe si a oportunitatilor de imbunatatire prin evaluarea atenta a proceselor curente.
 2. Inovare si Tehnologie: Adoptarea tehnologiilor avansate si inovarea continua pentru a ramane la curent cu cele mai recente tendinte si practici in industrie.
 3. Formare si Dezvoltare: Investirea in formare si dezvoltare pentru angajati, pentru a le dezvolta abilitatile si a-i implica activ in procesul de imbunatatire continua.
 4. Monitorizarea Performantei: Implementarea unui sistem de monitorizare continua a performantei pentru a identifica rapid problemele si a le rezolva.

Implementarea practicilor de îmbunătățire continuă în domeniul producției nu este doar un mod de a rămâne competitiv, ci și o necesitate esențială pentru a naviga într-un mediu de afaceri în continuă schimbare. În acest context, este crucial să înțelegem că îmbunătățirea continuă nu este doar un proces, ci o filozofie care poate transforma fundamentul operațiunilor companiei tale.

Cultura Îmbunătățirii Continue:

Un aspect esențial al îmbunătățirii continue este dezvoltarea unei culturi organizaționale orientate spre excelență. Acest lucru implică angajarea întregului personal în procesul de gândire și luare a deciziilor legate de îmbunătățire. O echipă angajată este adesea cheia pentru identificarea eficientă a problemelor și propunerea de soluții inovatoare. Fiecare membru al echipei poate aduce contribuții valoroase, iar recunoașterea eforturilor lor este esențială pentru consolidarea acestei culturi.

Inovare și Adaptabilitate:

Îmbunătățirea continuă presupune adesea adoptarea inovației și adaptabilitatea la schimbările din industrie. Teama de schimbare poate fi depășită printr-o educație continuă și formare pentru a permite echipei să se adapteze noilor tehnologii și metode de lucru. Implementarea unor practici precum Managementul Proceselor de Afaceri (BPM) și utilizarea tehnologiei Industriei 4.0 pot avea un impact semnificativ asupra eficienței operaționale.

Implicarea Angajaților:

O componentă esențială a îmbunătățirii continue este implicarea angajaților la toate nivelurile. Prin facilitarea sesiunilor de brainstorming și oferirea de platforme pentru feedback, poți valorifica experiența și cunoștințele echipei tale. Angajarea activă a personalului poate aduce la suprafață probleme nedeclarate și poate iniția discuții despre posibile soluții.

Concluzie:

În final, îmbunătățirea continuă în producție nu este doar o metodă de a face lucrurile mai eficiente, ci și o cale pentru a rămâne relevant și competitiv într-o piață în evoluție constantă. Adoptarea acestei filozofii și integrarea sa în cultura organizațională poate deschide uși către inovație, calitate și eficiență sporită. La [Numele Companiei], suntem aici pentru a te ghida în această călătorie continuă de îmbunătățire și succes în producție. Apelează la noi pentru a descoperi cum putem transforma împreună operațiunile tale într-un model de excelență.

https://consultantaproductie.ro/iti-punem-fabrica-pe-roate/

OEE

OEE

OEE

Ce este OEE – ul (Overall Equipment Effectiveness)?

OEE este un indicator de performanță a echipamentelor care măsoară gradul de utilizare a unui echipament de producție și eficiența acestuia în procesul de producție. OEE poate fi utilizat pentru a identifica și cuantifica pierderile de timp și resurse în procesele de producție, precum și pentru a îmbunătăți performanța și eficiența echipamentelor.

OEE reprezentativaCum este calculat OEE?

OEE – ul este calculat prin înmulțirea a trei factori: disponibilitatea echipamentului, performanța echipamentului și calitatea produselor. Fiecare dintre acești factori este exprimat ca o proporție sau un procentaj, iar OEE final este obținut prin înmulțirea acestor trei factori.

Factorul de disponibilitate reprezintă procentajul de timp în care echipamentul este disponibil și funcționează corespunzător. Acest factor poate fi afectat de defectele și depanările echipamentului, programarea necorespunzătoare a întreținerii și altele.

Performanța echipamentului reprezintă gradul de utilizare a echipamentului în timpul perioadei de producție, comparativ cu nivelul său maxim teoretic. Acest factor poate fi afectat de pierderile de timp în proces, cum ar fi timpul de așteptare, timpul de schimbare a produselor, viteza redusă a echipamentului și altele.

Factorul de calitate reprezintă gradul de produse finale bune care sunt produse de echipament. Acest factor poate fi afectat de defecțiunile în procesul de producție, precum și de defectele intrinseci ale echipamentului.

De ce este important OEE?

OEE – ul este important pentru producție deoarece oferă o măsură a eficienței și utilizării echipamentelor. Prin identificarea și eliminarea pierderilor de timp și resurse, poate fi utilizat pentru a îmbunătăți performanța echipamentelor și productivitatea generală. Poate fi utilizat, de asemenea, pentru a urmări progresele în timp și pentru a identifica tendințe și modele în performanța echipamentelor.

OEE in corpul textuluiCum poate fi îmbunătățit OEE – ul?

Există câteva modalități prin care OEE poate fi îmbunățit. Iată câteva dintre cele mai comune modalități prin care OEE poate fi îmbunătățit:

 1. Identifică și elimină pierderile de timp și resurse: Pierderile de timp și resurse pot fi identificate prin analizarea detaliată a procesului de producție și prin monitorizarea OEE. Aceste pierderi pot include timpi de așteptare, timp de oprire a echipamentului, defecțiuni, ajustări sau setări ale echipamentelor, și multe altele. Identificarea și eliminarea acestor pierderi pot duce la o îmbunătățire semnificativă a OEE.
 2. Îmbunătățește întreținerea preventivă: Intreținerea preventivă este importantă pentru menținerea echipamentelor într-o stare optimă de funcționare. Un program bine stabilit de întreținere preventivă poate ajuta la evitarea defecțiunilor neașteptate și la reducerea timpilor de oprire a echipamentului.
 3. Îmbunătățește programarea producției: Programarea necorespunzătoare a producției poate duce la pierderi de timp și la creșterea timpului de așteptare pentru echipamente. O programare bine stabilită poate asigura că echipamentul este utilizat în mod corespunzător și că producția este optimizată.
 4. Îmbunătățește formarea angajaților: Angajații trebuie să fie bine instruiți pentru a utiliza echipamentele și pentru a înțelege importanța OEE – ului. Prin instruirea adecvată a angajaților, aceștia pot ajuta la identificarea și eliminarea pierderilor de timp și resurse și pot contribui la îmbunătățirea performanței echipamentelor.
 5. Utilizează tehnologii noi: Noile tehnologii, cum ar fi senzorii, software-ul de monitorizare și sistemul de automatizare, pot ajuta la îmbunătățirea OEE – ului. Aceste tehnologii pot ajuta la monitorizarea echipamentelor în timp real, la identificarea pierderilor de timp și resurse și la îmbunătățirea proceselor de producție.

În concluzie, OEE este un indicator important al performanței echipamentelor și poate fi utilizat pentru a identifica și elimina pierderile de timp și resurse în procesele de producție. Îmbunătățirea OEE – ului poate duce la o îmbunătățire semnificativă a productivității și performanței echipamentelor și poate contribui la creșterea profitabilității și a succesului general al companiei.

Siguranța, calitatea și productivitatea sunt elemente esențiale pentru orice afacere de succes. OEE poate fi un instrument valoros pentru îmbunătățirea performanței echipamentelor și creșterea eficienței producției, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de afaceri și creșterea competitivității pe piață.

https://consultantaproductie.ro/pachete-consultanta-productie-companii/

https://tocleanproduction.com/to-clean/

Studiu de caz productivitate

Studiu de caz productivitate

Studiu de caz productivitate

Studiul de caz se concentrează pe creșterea productivității într-o fabrică de producție industrială care produce componente electronice. Fabrica a fost înființată în urmă cu aproximativ 5 ani și deține o echipă de 50 de angajați. Chiar dacă fabrica a avut un start bun, productivitatea s-a diminuat în ultimele luni, ceea ce a afectat veniturile și profitabilitatea.

Pașii care i-am urmat sistematic:

Pasul 1: Analizarea proceselor de producție.

În primul rând, am analizat procesele de producție pentru a identifica orice ineficiențe și pierderi de timp. Echipa RYS a investigat procesele de producție și a identificat sarcini care au putut fi efectuate mai eficient, cu mai puține resurse sau delegate către alți angajați mai eficienți. De asemenea, s-a examinat și fluxul de materiale și produse, pentru a se asigura că sunt optimizate pentru eficiență și reducerea pierderilor.

Pasul 2: Evaluarea echipamentelor și tehnologiei.

În al doilea rând, s-a efectuat o evaluare a echipamentelor și tehnologiei utilizate în fabrică. Împreună cu echipa din companie am examinat fiecare mașină și echipament pentru a identifica orice probleme sau posibilități de îmbunătățire a performanței.

Pasul 3: Formarea personalului.

În al treilea rând, personalul a fost instruit și format pentru a-și îmbunătăți competențele și eficiența. În funcție de rezultatele analizei proceselor de producție, s-au identificat domeniile în care angajații necesită instruire în tehnici mai eficiente și eficiente din punct de vedere al timpului. S-au organizat sesiuni de formare și traininguri, iar performanța angajaților a fost monitorizată pentru a ne asigura că noile abilități sunt puse în practică.

Pasul 4: Implementarea unui sistem de monitorizare și control al producției.

În final, s-a implementat un sistem de monitorizare și control al producției, cât și setul de KPI potriviți, pentru a urmări și analiza performanța fabricii în timp real. Aceasta a permis managerilor să identifice probleme sau ineficiențe și să ia măsuri imediate pentru a le remedia. De asemenea, sistemul a furnizat date utile pentru luarea deciziilor de afaceri și a ajutat la îmbunătățirea eficienței pe termen lung.

În concluzie, prin urmarea acestor pași, fabrica a reușit să îmbunătățească productivitatea și să-și crească veniturile și profitabilitatea.

audit raportDupă implementarea măsurilor descrise în studiul de caz, fabrica a obținut următoarele rezultate:

 1. Creșterea productivității: Fabrica a înregistrat o creștere semnificativă a productivității, ceea ce a dus la o creștere a producției și a veniturilor.

2. Reducerea timpului de producție: Prin analiza și optimizarea proceselor de producție, fabrica a reușit să reducă timpul              de producție și să își crească eficiența.

3. Îmbunătățirea calității produselor: Implementarea sistemului de monitorizare și control al producției a permis fabricii să              urmărească calitatea produselor și să ia măsuri pentru a îmbunătăți procesul de producție.

4. Reducerea costurilor: Ineficiențele și pierderile de timp identificate în analiza proceselor de producție au fost eliminate,              ceea ce a dus la o reducere a costurilor.

5. Creșterea satisfacției angajaților: Formarea și instruirea personalului a dus la îmbunătățirea competențelor angajaților             și la creșterea satisfacției lor în muncă.

Fabrica a reușit să își îmbunătățească productivitatea și să își crească veniturile și profitabilitatea prin implementarea          măsurilor de optimizare și eficientizare a proceselor de producție, modernizarea echipamentelor și tehnologiei, formarea personalului și implementarea unui sistem de monitorizare și control al producției.

În concluzie, rezultatele studiului de caz indică faptul că o abordare atentă și strategică a proceselor de producție poate avea un impact semnificativ asupra productivității și profitabilității unei fabrici. Prin identificarea și eliminarea ineficiențelor și a pierderilor de timp, prin modernizarea echipamentelor și tehnologiei și prin formarea și instruirea personalului, fabrica poate crește productivitatea și își poate îmbunătăți calitatea produselor, reducând în același timp costurile și îmbunătățind satisfacția angajaților.

De asemenea, este important să se mențină un sistem de monitorizare și control al producției pentru a identifica și remedia rapid problemele care pot apărea. Această abordare poate ajuta fabrica să își crească eficiența și să își îmbunătățească competitivitatea în piață.

În concluzie, studiul de caz demonstrează importanța adoptării unei abordări strategice și holistice pentru creșterea productivității într-o fabrică, prin optimizarea proceselor de producție, modernizarea tehnologiei, formarea și instruirea personalului și implementarea unui sistem de monitorizare și control al producției.

https://tocleanproduction.com/solutions/

https://consultantaproductie.ro/servicii-rys/

5 Tehnici de optimizare a producției

5 Tehnici de optimizare a producției

5 Tehnici de optimizare a producției

Cele 5 Tehnici de îmbunătățire a producției sunt esențiale pentru optimizarea poceselor acesteia. Și când sunt făcute corect, aceste procese optimizate conduc la o eficiență mai mare. Dar care este legătura? Și de ce este optimizarea producției atât de crucială pentru a obține o eficiență mai mare?

Răspunsul la aceasta constă în eficacitatea unei activități. Nu este suficient să se producă multe lucruri. Sarcinile, verificările, ajustările și mișcarile necesare pentru producerea bunurilor finite trebuie să fie foarte bine coordonate pentru a găsi cea mai scurtă cale, să folosim cât mai puține resurse pentru a obține ceea ce ne dorim de la acel proces de producție.

Companiile producătoare numesc aceste principii al optimizării proceselor de producție „îmbunătățire continuă”. Iar în majoritatea aplicării acestor optimizări ale proceselor de producție se concentrează în jurul utilajelor, proceselor manuale, semi-automate. Toate resursele umane, cum ar fi operatorii, mecanicii și tehnicienii, observă procesul în alt mod decât în mod obișnui. Majoritatea eforturilor lor vizează asigurarea unui timp maxim de funcționare. Dar indiferent dacă datele sunt transpuse manual sau automat, eficiența acțiunilor lor este ceea ce contează. Iar a ajustările conștiente, sub observare fac acea interacțiune mai eficientă se numește optimizare a procesului.

Dar ce este optimizarea producției?

Optimizarea proceselor de producție este o serie de activități menite să crească productivitatea în procesul de producție.
Optimizarea procesului de producției folosește modele, metde, analize și prioritizare pentru a crește productivitatea. Această optimizare include echipamente, zone definite, activități manuale(dacă este cazul), inventar, transportul și altele.
Optimizarea procesului de producției poate fi utilizată în majoritatea operațiunilor de producție pentru aproape orice ramură de producție pentru a oferi o valoare mai mare produsului.

RYS training cursuri online5 Tehnici de optimizare a producției.

O bază extrem de importantă este analiza datelor, poate chiar în timp real care le permite să înțeleagă condițiile în schimbare, fluxul sistemului și cum poate fi utilizat sistemul, procesul sau linia pentru a crește productivitatea. Companiile trebuie să folosească aceste informații pentru a imbunătății prosesul sau sitemul de producție.
Cele 5 tehnici prezentate mai jos au la bază măsurătorile, datele strânse pe un interval de timp sau chiar în timp real și care, după aplicare acțiunilor necesare și agrate pot duce la rezultate extrem de bune în creștrea productivității:

1. WIP(work in progress)– lucrul în procesare.

Multe companii concentrate pe tehnologia „îmbunătățirea procesului” își concentrează eforturile în întregime pe produsul în sine. Dar WIP poate avea un impact semnificativ asupra productivității. Din datele cumulate și analizate se poate observa când este prea mult stoc blocat interfazal. Acest lucru trebuie să ridice semne puternice de întrebare celor care urmăresc optimizarea proceselor de producție. Datorită mișcărilor multiple, poate crește, de asemenea, costul forței de muncă pentru a muta produsele de la o stație la alta în mod inuti, sau dezechilibrul interfazal și altele.

2. Identificarea blocajelor – așa numitele Bottlenecks

Blocajele pot declanșa oprirea lucrului în procesele de producție din amonte. Dacă din raportarea productivității a procesului sau al fabricii a început vizibil să crească foarte mult outputul unor stații de lucru, iar la altele să rămână aceeasi este posibil ca managerii să fie nevoiți să rezolve un blocaj care rezultă din această creștere din amonte. Un bottleneck poate fi doar într-un singur loc pe proces la un moment dat.

3. Auditarea stațiilor de lucru

Are la bază observarea modalității în care se fac lucrurile. Pentru aceasta este nevoie de comunicare pe toate direcțiile, nu de învinuire. Asta înseamnă că este posibil ca modalitatea în care se fac lucrurile fizic, să nu fie aceeași cu modalitatea în care este scris în procedură. Atenție!! asta nu înseamnă că este bine sau rău, este posibil ca omul să facă într un mod mai eficient însă în același timp poate să omită ceva din procedură.

4. Normarea procesului de producție

Dacă la prima vedere acestă unealtă care ni se pare simplă și la îndemâna oricui, este cu totul altceva dacă vedem din altă perspectivă. Mai în detaliu se poate obține mai mult cu o normare corectă decât am putea spera. Multe companii consideră că o dată ce acest proces de normare a fost implementat este perfect în regulă. Practica și evoluția tehnologică ne arată că nu este deloc așa, deoarece resursele se schimbă, cerințele clientului se schimbă, cerințele managemnetului se schimbă, prețul manoperei se schimbă. Practic putem obține mai mult cu mai puțin dacă reușim o implementare corectă a normării muncii și revalidare continuă.

5. Indicatori de perfomață KPI(key perfomance indicators) adecvați

Dacă tot avem date relevante, la timp, și bazate pe un sistem de normare a muncii corect, putem alege acei indicatori potriviți mediului în care ne desfășurăm activitatea ca și companie producătoare. Aceștia nu trebuie să fie extrem de mulți, poate în număr de 5, însă cu impact major asupra profitabilității, oamenilor, realizabili, ușor de urmărit, pe înțelesul tuturor.

Beneficiile celor 5 tehnici de optimizare a producției

Optimizarea producției și a proceselor constă în realizarea de îmbunătățiri în mai multe domenii critice. Fiecare dintre aceste domenii se adaugă în mod cumulativ la procese mai eficiente și rezultate mai semnificative folosind resurse mai puține, în același timp crescând productivitatea.

https://consultantaproductie.ro/rys-consultanta-productie/

Cum interpretăm cost accounting-ul?

Cum interpretăm cost accounting-ul?

Cum interpretăm cost accounting-ul?

A ști cât cheltuiește afacerea ta este o componentă cheie a contabilității. La urma urmei, dacă nu ai aceste informații la îndemână, va fi dificil să determini dacă obții profit sau nu. Aici intervine cost accounting-ul sau contabilitatea costurilor. Se învârte în jurul costurilor asociate cu gestionarea unității de producție.

Ce este contabilitatea costurilor sau cost accounting-ul?

Cost accounting-ul  este un tip de contabilitate managerială care se concentrează pe structura costurilor unei companii de producție spre exemplu. Atribuie costuri produselor, serviciilor, proceselor, proiectelor și activităților conexe. Prin cost accounting, poți afla unde “cheltuiește” compania, cât câștigă și unde pierde bani. Managerii și angajații pot utiliza cost accounting-ul la nivel intern pentru a îmbunătăți profitabilitatea și eficiența companiei producătoare.

Elemente ale cost accounting-ului sau contabilității costurilor

Există câteva elemente cheie ale cost accounting-ului , și anume:

 • Materiale directe și indirecte

Materialele sunt de obicei împărțite în două grupe: directe și indirecte. Materialele directe sunt direct integrate într-un produs finit. Bumbacul în îmbrăcăminte și lemnul în mobilier sunt câteva exemple de materiale directe. Materialele indirecte, pe de altă parte, sunt folosite în procesul de producție, dar nu pot fi legate de un anumit produs, cum ar fi un adeziv, mănuși sau bandă scotch.

 • Munca directă

Munca se referă la orice salariu(beneficiu) acordat angajaților care se referă la un aspect specific al producerii de produse sau al furnizării de servicii. Pot include salarii, tarife orare, ore suplimentare, bonusuri și beneficii ale angajaților.

 • Cheltuieli generale

Cheltuielile generale sunt costuri care se referă la cheltuielile curente ale afacerii care nu sunt direct atribuite creării de produse sau servicii. Personalul de birou, utilitățile, întreținerea și repararea echipamentelor, consumabilele, taxele pe salarii, amortizarea utilajelor, plățile de chirie și ipoteca și personalul de vânzări sunt toate considerate costuri generale.

Tipuri de cost accounting

Există mai multe tipuri de contabilitate a costurilor:

 • Contabilitatea costurilor standard

Contabilitatea standard a costurilor este o metodă tradițională de analiză a costurilor de afaceri. Acesta atribuie un cost mediu forței de muncă, materiale și cheltuieli generale în mod uniform, astfel încât managerii să poată planifica bugete, controla costurile și prin aceasta se evaluează performanța managementului costurilor. Multe întreprinderi mici preferă contabilitatea standard a costurilor datorită ușurinței și simplității sale.

 • Contabilitatea costurilor bazată pe activitate

Contabilitatea bazată pe activități alocă costuri generale produselor și serviciilor pentru a-ți oferi o idee mai bună asupra costului acestora. Analizează mai profund costul de fabricație a unui produs sau de furnizare a unui serviciu. Poate ajuta la analiza activităților care cresc costurile de producție.

 • Contabilitatea costurilor marginale

Contabilitatea costurilor marginale dezvăluie costul incremental care vine cu producerea de unități suplimentare de bunuri și servicii. Odată cu, calculul costurilor marginale, poți identifica punctul în care producția este maximizată și costurile sunt minime.

 • Lean Accounting

Contabilitatea Lean este concepută pentru a eficientiza procesele contabile pentru a maximiza productivitatea și calitatea. Elimină tranzacțiile și sistemele inutile, reducând timpul, costurile și risipa. Se folosește pentru a înțelege ceea ce creează cea mai mare valoare în procesul de producție pentru clienții tăi, adică ceea ce aduce valoare adăugată produsului iar clientul este dispus să plătească și eliminarea ceea ce duce la risipă și nu este flositor în procesul de producție, toate mai apoi converg în roata îmbunătățirii continue.

 • Contabilitatea duratei de viață a produsului

Contabilitatea duratei de viață examinează costul producerii unui produs de la început până la sfârșit, astfel încât să știi cât vei cheltui cu acel produs pe parcursul duratei sale de viață. Poate fi util să faci un buget mai precis.

Indiferent de industria în care activezi, cost accounting-ul este esențial pentru echipa ta. Te va ajuta să înregistrezi și să analizezi costurile, astfel încât să poți funcționa fără probleme și să vă dezvolți unitatea producătoare.

Throughput Accounting – rata la care sitemul generează bani

Cu toate acestea, cost accounting-ul poate mări distanța în a atinge obiectivele setate. De ce spun asta? Pentru că prea mult timp alocat pebtru ceea ce nu este important sau pentru „totul” în fapt nu ajută foarte mult folosindu-se o foarte multă energie în acest sens, la fel și multe resurse, cu rezultate minimale.

Pentru un focus în direcția corectă putem aduce în discuție termenul Throughput Accounting cunoscut sub numele de rata la care sistemul generează bani, este măsurat în termeni monetari și în mod natural legat de profitabilitate. Prin urmare, obiectivul este realizarea profitului maxim posibil.

Throughput $ = Sales Revenue less Direct Material Costs

Throughput Accounting Ratio (TPAR) = Return per factory hour/Cost per factory hour

Return per factory hour = Throughput $ per unit/Time per unit

Cost per factory hour = Total factory cost/Total time available

Asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm deoparte cost accounting-ul, pentru că ajută la îmbunătățirea profitabilității.

Throughput accounting are patru măsuri derivate cheie: Net Profit, Return on Investment, Productivity, and Investment Turns.

Net Profit = Throughput − Operating Expenses

Return on Investment = Net Profit / Investment

Productivity = Throughput / Operating Expenses

Investment Turns = Throughput / Investment

make moneyInventory(investiții)

Bani care sunt blocați/investiți de lucruri fizice: inventar de produse finite, materie primă, utilaje și echipamente, imobile, chirii, etc.

Operating Expense(cheltuieli de funcționare)

Banii cheltuiți pentru a crea randament, altele decât costurile cu adevărat variabile (de exemplu, salarizare, utilități, impozite etc.). Costul menținerii unui anumit nivel de capacitate.

În general, deciziile de management în cazul în care acești indicatori se urmăresc sunt ghidate de efectul  asupra realizării următoarelor îmbunătățiri (în ordinea priorității):

 • Va crește Throughput-ul?
 • Se va reduce investiția?
 • Cheltuielile de funcționare vor fi reduse?

În esență cel mai puternic accent este pe creșterea Throughput-ului, asta înseamnă să ne concentrăm mai puțin pe reducerea cheltuielilor (cheltuieli de investiții și de exploatare) și să ne concentrăm mai mult pe creșterea productivității și creșterea vânzărilor.

 

Sună acum