b

Cum să(nu) investim în forța de muncă.

j

by omuproductie

}

01.30.2023

Cum să(nu) investim în forța de muncă.

Lipsa forței de muncă de pe piața locală determină companiile producătoare să-și îmbunătățească procesele din producție, prin tehnologie, eficientizare, investiție în formarea personalului, folosirea corectă a tuturor resurselor, redefinirea indicatorilor de performanță, discuții periodice cu personalul.

Fluctuația sau lipsa forței de muncă nu îți mănâncă doar timpul, însă și afecteză negativ rezultatul final. Adevărul este că, dacă nu investești în oamenii tăi, nu investești în viitorul afacerii tale. Investiția în angajații tăi este o parte importantă a creării unei forțe de muncă motivate și o modalitate eficientă de creștere a cifrei de afaceri a companiei. Începe prin a utiliza aceste sfaturi pentru a investi în personalul tău și pentru a reduce fluctuația angajaților înainte de a schimba personalul și cultura la locul de muncă.

Opt din zece companii se confruntă astăzi cu identificarea și recrutarea de angajați valoroși și menținerea acestora în companie, în schimb două din zece companii nu au această provocare. Care pot fi cauzele? De ce în unele cazuri se poate asta? Cum rezolvăm această provocare?

Multe organizații resimt acut această criză a forței de muncă și își pierd oamenii performanți, care acceptă oferte mai tentante sau, mai rău, devin demotivați, pe fondul foarte mediatizat al fenomenului de quiet quitting.

Ca lideri într-o companie, direcția o dăm noi, adică viziunea noastră se suprapune cu viziunea companiei care mai apoi este suprapusă peste resursele dintr-o companie. Ușor de spus…mai ales cu zecile de factori care pot influneța aceste elemente: reducere de bugete, optimizarea proceselor, costurile materiei prime ridicate și bineînțeles se mai adaugă lipsa forței de muncă.

În cele ce urmează voi încerca să aduc câteva argumente, din propria expereință și de ce nu din paradigma actuală de piață.

Ce înseamnă investiție în forța de muncă?

Până la urmă:

 • crearea de condiții și promovarea unui loc de muncă sănatos,
 • dezvoltarea lor profesională,
 • definire indicatori de performanță KPI,
 • integrarea rapidă a forței de muncă nouă,
 • discutarea periodică a obiectivelor și importanța acestora,
 • compensarea competitivității,
 • oferirea de avantajele și beneficiile care contează pentru ei,
 • recunoașterea și promovarea angajaților valoroși,
 • feedback continuu în ambele sensuri,
 • eliminarea așa numiților angajați toxici,
 • etc.

În esență totul este de fapt investiție în propria organizație.

 

Iar dacă aceste investiții nu se reîntorc în timp util, înseamnă că undeva s-a pierdut ceva. Adevărul este că sunt anumiți pași de durată în aceste procese, însă prin monitorizare putem realiza unde am aplicat corect și unde nu.

În toată această muncă nu trebuie scăpat din vedere faptul că aceaste investiții în companie – pentru personal trebuie să aducă beneficii de ambele părți, ori aici comunicarea este cheia succesului.

Cum investim în forța de muncă prin îmbunătățirea proceselor de producție:

Aici este mult de discutat și printre ele pot fi:

 • ergonomia locului de muncă,
 • proceduri bine definite,
 • observarea celor mai bune practici la locul de muncă,
 • setarea mașinilor,
 • urmărirea produselor pe flux,
 • normarea muncii,
 • stabilirea obiectivelor în funcție de norma obținută,

Cum investim în forța de muncă prin tehnologie:

Putem simplifica procesul de producție prin introducere de tehnologie nouă, linii semiautomate sau automatizate complet. Desigur aici discutăm despre investiții majore, însă după calcule (investiție, amortizare, durata de viață ale produsului, modificarea utilajului pentru produsele în dezvoltare, și altele) și care parțial înlocuiesc forța de muncă manuală.

Cum investim în forța prin investiție în formarea personalului:

Prin așa numitele training-uri și care pot fi efectuate de persoane dedicate din interiorul companiilor sau din exteriorul acestora – de obicei firmele de consultanță cu obiectul de activitate în domeniul producției.

Ambele metode sunt bune, cu mențiunea că efectul training-urilor făcute de companiile de consultanță este mai puternic deoarece au un singur scop, un singur proiect la un moment dat: doar formarea profesională și îmbunătățirea proceselor din acel proiect.

Răspunsul pesonalului după un asemenea curs este cu bătaie lungă pentru companie si nu numai. Are și un efect de mulțumire și importanță asupra  angajatului pentru că face parte din ceva important iar implicarea lui este deplină.

Cum investim în forța de muncă  prin folosirea corectă a tuturor resurselor:

În această zonă sunt multe practici, totuși este important să știm de unde pornim, cum măsurăm procesul, cum sunt folosite resursele în acel proces.

Toate acestea converg înspre și dinspre măsurare. Simplu…putem afla de câte resurse avem nevoie, indiferent că este vorba de resurse umane, utilaje, etc.

Indicatorii de performanță sunt pulsul producției, dacă sunt cei corecți și te ajută în atingerea  obiectivelor.

După ce ai un sistem de măsurare corect, știi cât poți face, aici intervine și experiența profesională și curajul. Spun asta pentru-că te poți juca și ajusta în același timp fără să influențezi livrările. Iar asta cu siguranță vrei să știi pentru o eventuală creștere de volume pe viitor.

Cum investim în forța de muncă  prin discuții periodice:

Am lăsat la urmă acest punct chiar dacă este printre cele mai importante.

Explicând personalului:

 • De ce schimbăm un proces de producție,
 • Ce măsurăm,
 • Cum măsurăm,
 • Obiectivele organizației, liniei de producției sau unității de producție,
 • Ce beneficii vor avea ei,
 • Ce beneficii va avea compania.

Cu siguranță vei avea o forță de muncă, eficientă și statornică.

Planificarea productieiSigur că în toate cele menționate mai sus sunt etape în formare a echipei, care pentru început poate fi în gardă, apoi pot exista diferite izbucniri de orgoliu, apoi pot trece printr-o cunoaștere a limitelor fiecăruia, mai apoi prin acceptare a grupului iar la final este omogenizarea echipei care vine cu rezultate.

“Coacerea” fiecărui angajat nu depinde numai de caracterul lui, echipa din care face parte și circumstanțe, situații, ci mai cu seamă de sprijinul și ghidarea liderului și a companiei.

 

Articole recomandate

Postări asemănătoare

Ești gata să faci o schimbare?

Hai să lucrăm împreună

Ne găsești și pe

Despre autor

omuproductie

Comentarii

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Ce este sistemul 5S? Ghidul Organizarii Locului de Munca

Ce este sistemul 5S? Ghidul Organizarii Locului de Munca

Metoda 5S Metoda 5S - in acest articol vom vorbi despre sistemul 5S sau metodologia japoneza 5S care te va ajuta sa devi mai eficient la locul de munca prin organizarea spatiilor intr-un mod eficient si in siguranta. Acest sistem se concentrează prin a pune totul...

Responsabilitățile unui lider în procesul de producție

Responsabilitățile unui lider în procesul de producție

Responsabilitățile unui lider în procesul de producție În acest articol vom explora responsabilitățile unui lider în procesul de producție, deoarece am întâlnit numeroși oameni cred că un un manager de produs este același lucru cu un lider de produs.  Nu este deloc...

Ce este Teoria Constrângerilor – Ghidul Managerilor de Proiect

Ce este Teoria Constrângerilor – Ghidul Managerilor de Proiect

Ce este Teoria Constrângerilor - Ghidul Managerilor de Proiect Acest articol se adresează tuturor managerilor de proiect din managementul procesului de producție și abordeaza o filozofie dezvoltata de catre Eliyahu M. Goldratt în cartea sa din 1984, „Scopul: un proces...

Get In Touch

Get In Touch

Address

1234 Divi St. #1000
San Francisco, CA 94220

Phone

(255) 352-6258

Sună acum